Wil je graag wat meer groen in je tuin? Dan staat dat natuurlijk het allerleukste in een plantenbak die je zelf gemaakt hebt. Een plantenbak maken kun je op verschillende manieren doen. Je kunt er één van hout maken, je kunt een plantenbak metselen, maar je kunt ook gebruik maken van steenblokken. Door deze blokken op elkaar te stapelen, kun je zelf de hoogte bepalen en je kunt natuurlijk ook zelf de grootte van de bak bepalen. In dit artikel vertel ik je wat je allemaal nodig hebt voor het maken van de plantenbak en geef ik je tips hoe je de plantenbak kunt vullen als deze af is. 

Wat heb je nodig

Wat heb je nodig voor een plantenbak van steenblokken? Nou in eerste instantie steenblokken. Deze zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt dan ook zelf bepalen welke jij het mooiste vindt voor jouw tuin. Naast steenblokken heb je ook opsluitbandjes nodig. Deze zorgen voor een goede stevige basis van je plantenbak en hiermee kun je er ook voor zorgen dat je plantenbak waterpas is. Het bouwen van de blokken doe je met behulp van metselmortel. Hiermee kun je de blokken aan elkaar vastmaken. Het slimste is om dat te doen in wildverband. Het laatste wat je nodig hebt is een paar sterke mannen (of vrouwen) om de blokken te kunnen tillen. Deze zijn namelijk aardig zwaar.  

Het vullen van de plantenbak

Als de plantenbak helemaal af is wordt het tijd om hem te vullen. Vul de bak eerst met potgrond. Hoeveel potgrond je hiervoor nodig hebt is afhankelijk van de afmetingen van je plantenbak. Een handig rekensommetje om dit te berekenen is: (lengte in cm x breedte in cm x hoogte in cm) / 800. Zo weet je hoeveel liter je ongeveer nodig hebt. Een tip is om altijd iets meer potgrond te halen. Dan hoef je niet nog een keer naar de winkel als je toch te weinig hebt. Heb je een hele grote bak, dan kun je wellicht kiezen om een pallet potgrond aan te schaffen. 

Planten

Na het vullen van de plantenbak met potgrond, wordt het tijd voor het leukste gedeelte: de planten. Wat voor planten je in de bak plaatst is helemaal aan jou. Kies je voor planten die het hele jaar door mooi zijn of wil je juist ieder seizoen iets anders? De planten die je kiest bepalen ook de sfeer. Zo kun je met een paar olijfboompjes en wat siergrassen een mediterrane sfeer neerzetten. Kies je voor een paar buxusbollen, dan weet je zeker dat je er de komende tijd geen omkijken meer naar hebt. 

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *